Quantcast
Channel: 24i
Viewing all articles
Browse latest Browse all 7390

Anette om invigningen av Kryddgården

$
0
0

AnettebloggBLOGG. Rosengårdens Krydd- och Kålgård är avklarad och bloggaren Anette ger oss en förklaring till varför Rosengården utvecklats med denna höstnjutning. Läs Anettes blogg här.

Höll på att gå galet

Nu är det några veckor sedan jag gav mig själv tid att sitta i lugn och ro vid datorn. Men nu är invigningen av Rosengårdens Krydd- och Kålgård avklarad. Det blev en precis så fantastisk dag som jag hade önskat mig. Ett underbart väder, en krydd- och kålgård i sin bästa fägring, mycket folk och en härlig stämning, inte minst med hjälp av Hönsa-Karin med väninnor.

Efter att jag hälsat alla välkomna så höll Håkan Ceder, vår turistchef, i själva invigningen. Det höll på att gå alldeles galet! Vi hade bestämt att det var passande att klippa bandet in till kryddgården med en häcksax, men se det var lättare sagt än gjort. Häcksaxar ska nog bara användas till löv och tunna grenar förstår jag nu. Men det löste sig med hjälp av en personal som lägligt hade en sekatör i fickan!

Trädgårdspersonalen var i arbete den här lördagen och jag måste på alla sätt lyfta fram deras förtjänstfulla arbete i kryddgården under åren vi har utvecklat den. Vad vore jag utan dom? De fick många frågor från besökarna att svara på kan jag lova. Håkan Ceder – och några andra – har undrat varför jag absolut ville ha honom att sköta invigningen av kryddgården. Då kan jag berätta att han för några år sedan var projektledare för ett EU-projekt i T-län (i samarbete med att antal intressenter – LRF, Almi-företagspartner, Swedbank m fl) som hette ”På landet”. Det riktade sig till småföretag på landet inom den gröna näringen och syftet var att man skulle få bättre lönsamhet. Det pågick i ett par år om jag minns rätt och var helt fantastiskt. Jag vet inte hur många seminarier i olika frågor – livsmedelshygien, ekonomi, it-teknik bl a – som vi (min man och jag – för det var bara vi då) var med på. Sen var det också många studieresor – till Röros i Norge, till delar av Norrland – Västerbottenost, älgsafari mm- Gotland med stuguthyrning och vinteraktiviteter. Avslutningsvis gjordes en resa till Florens för att lära av deras värdskap till sina turister, men då fanns inte Kenneth längre med. Överallt fanns ett entreprenörskap som var fascinerande och inspirerande. Kenneth och jag drev vårt företag ”Rosengården i Bergslagen” som ett hobbyföretag, men under det här projektet blev det ”på riktigt”. Vi kom i kontakt med arbetsförmedlingen och fick på så sätt människor till oss som behövde arbetsträna. Så småningom ledde det till att jag idag på olika tjänstgöringsgrad har sex åretruntanställda och ett par säsongsanställda enbart för trädgård och fastighetsskötsel. Och som jag redan sagt, utan dom stod jag mig slätt.

Så det här med att utveckla trädgården och utvidga den med köp av åkern nedanför som nu utvecklas till en äppellund med 1700- och 1800-tals äpplen, en kryddgård med kålgård (gammalt namn för grönsaksodling) där det, förutom kryddor och örter, företrädesvis ska växa grönt kulturarvsväxter – ärtor, bönor, rotfrukter från äldre tid, det är helt och hållet Håkan Ceders fel eftersom han övertalade oss att gå med i projektet.

Nu vet alla varför turistchefen är viktig för mig! Men som sagt, en helt underbar dag – fast en person saknades så klart, så han får vara med på bild när han mäter upp omkretsen till kryddgården!

Rosenhälsningar

Anette_Kenneth markerar cirkelnAnette_InvigningstaletAnette_Intresserade besökare


Viewing all articles
Browse latest Browse all 7390

Latest Images



Latest Images